Sant Joan és nit de foc als Pirineus

Sant Joan és nit de foc als Pirineus

El foc i els rituals esclaten la nit més curta de l’any als Pirineus

Per celebrar Sant Joan hi ha festes i revetlles per a tots els gustos arreu del nostre territori, al voltant de la mar Mediterrània i més enllà. I totes tenen com a protagonista el foc. Un símbol carregat d’aspectes místics, present en centenars de celebracions rituals i la mateixa nit de l’any la nit del solstici d’estiu quan el sol es pon, el foc esdevé el protagonista. Esclata la màgia i al seu voltant s’uneix el present amb les creences paganes i religioses, rituals ancestrals i mil·lenaris.

Enguany us volem proposar gaudir d’aquesta màgica nit als Pirineus on encara es conserven algunes tradicions mil·lenàries entorn a aquesta festa. En realitat són moltes celebracions similars que s’engloben sota el nom de Les festes del foc del solstici d’Estiu als Pirineus: Falles, Haros i Brandons.

L’any 2015 la UNESCO va declarar-les Patrimoni Immaterial de la Humanitat junt amb la Flama del Canigó.

Falles als Pirineus

La festa de les Falles es celebra a seixanta-tres pobles dels Pirineus i Prepirineus: 34 de França, 17 de Catalunya, 9 d’Aragó i 3 d’Andorra. Consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats de falles, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les.

Entre aquestes festes s’hi compten les falles d’Isil, Boí, Taüll, Erill-la-Vall, Barruera, Durro, El Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller, Senet, Arties, Alins i la Pobla de Segur, la Fia-Faia de Bagà o la Crema deth Haro de Les.

En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d’estiu i s’allarga fins a mitjans de juliol. També s’hi inclou les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren durant el solstici d’hivern.

Camins de foc

On més municipis celebren la baixada de les falles de totes les comarques, és a l’Alta Ribagorça, que compta amb 10 dels 17 pobles catalans inclosos en les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus, això ha fet néixer el projecte dels Camins de Foc, camins pels que baixen les falles i que ara es podran recórrer durant tot l’any, de dia i en família. 

Al Berguedà: La fia-faia, la peculiaritat del solstici d’hivern

De totes les Festes del Foc del Pirineu l’única que celebra el solstici d’hivern es la Fia-Faia, que obre la celebració del Nadal a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà. Al capvespre de la vigília de Nadal, marcat pel toc d’oració, cada poble encén una foguera a la muntanya, ja de nit, aquest foc és traslladat a les poblacions amb unes torxes confeccionades amb una herba margera, dita també faia. La baixada de les torxes per la muntanya és un espectacle únic, sobretot els anys de neu.

Més informació

Aquí trobareu les dates i més detalls de cada festa: