Setmana Medieval de Montblanc

Setmana Medieval de Montblanc

Un Sant Jordi viscut intensament

És abril i Sant Jordi ja és aquí. Però enguany no us parlarem de llibres, sinó de la celebració actual més lligada a la llegenda del patró de Catalunya. Explica la Llegenda que Sant Jordi va matar el drac a Montblanc. Així ho recull el Costumari Català de Joan Amades. No se’ns acut una millor manera de gaudir del Sant Jordi d’enguany que reviure la historia a la ciutat on va succeir. I és que fa més de 30 anys, que als voltants del 23 d’abril Sant Jordi torna a Montblanc.

Des de l’any 1981 un grup de joves de Montblanc es va proposar recuperar la llegenda de Sant Jordi a la ciutat. El que va començar sent una representació de la llegenda s’ha anat complementant amb activitats culturals i la festa ha anat creixent fins a l’actualitat convertint-se en la Setmana Medieval de Montblanc.

Es celebra els dos caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi i compta amb un extens programa d’actes. Com és obvi, la representació de la llegenda de Sant Jordi és l’acte principal i el més emblemàtic, se’n representen dues funcions. És un macro espectacle de llum i música que es realitza en el impressionant marc de les muralles del segle XIV. Enguany es realitzarà el dissabte 21 d’abril, en dues sessions amb capacitat per a 3.000 persones.

Al Mercat Medieval hi trobareu fins a 130 parades, exclusivament de productes artesans, distribuïts pels carrers i places del nucli antic gòtic. Com a novetat s’estrena un campament de poble. L’espai mostrarà com vivia la gent corrent durant l’Edat Mitjana, i seguint l’espai ja existent del campament de cavallers, els participants vestits de poble faran diferents actuacions. Aquí també es reuniran tots els oficis tradicionals, que fins ara estaven repartits al mercat medieval.

Un altre dels punts àlgids de la festa és el Dracum Nocte. Un espectacle teatral de gran format al punt més alt de la muralla en el que un centenar d’actors donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable. Explica la història de la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements.

Finalment, no us podeu perdre l’entrega de la Rosa que es celebra el 23 d’abril, la comitiva de les quatre cases nobles dansaran en honor de l’acte d’amor més bell del costumari català, el lliurament de Sant Jordi d’una rosa a la Princesa.

També destaca el Torneig Medieval Nocturn, que escenifica la lluita entre diferents cases nobles amb espases, cavalls i focs artificials i que tindrà lloc el dissabte 28 d’abril.

Enguany, la periodista i escriptora Empar Moliner serà l’encarregada de llegir el pregó de la Setmana Medieval. El proper 20 d’abril, a les 7 de la tarda i a la plaça Major, es donarà el tret de sortida a la 31a Setmana Medieval mitjançant un acte solemne, que comptarà amb la presència dels principals protagonistes de la festa.

Si no us voleu perdre aquesta oportunitat de reviure la llegenda de Sant Jordi i totes les activitats que hi ha programades per aquestes dues setmanes, trobareu tots els detalls al web setmanamedieval.cat