Visita a Monells, un poble medieval de l’Empordà

Diuen que l’Empordà és com la Toscana catalana. Per als que no tenim la sort de viure-hi, l’Empordà és com un paradís somiat. Pels seus paisatges, el mar, els pobles emmurallats medievals, les runes de la ciutat grega d’Empúries i la seva gastronomia, entre d’altres atractius.

L’any 1936 es va dividir en dues comarques: l’Alt Empordà, i el Baix Empordà. L’Alt Empordà, és la comarca amb més pobles de Catalunya, en té 61! El Baix Empordà, la terra de Josep Pla, només en té 10 de pobles, però a quin més bonic! També el coneixem com l’Empordanet. I és aquí on us volem portar avui. Concretament a Monells.

Monells: un petit tresor de pedra i història

Situat al cor de l’Empordanet, Monells va nèixer com a vila al segle X, amb un traçat urbà característic d’aquella època, amb carrers empedrats que serpentegen per entre cases de pedra amb arcs i finestrals gòtics. El seu passat feudal li va conferir un encant especial, amb el castell i l’església de Sant Genís com a punts destacats. El paisatge que envolta Monells és típic de l’Empordà: camps de conreus, oliveres i vinyes, amb el teló de fons de les muntanyes del massís de les Gavarres.

Per als visitants, Monells ofereix una experiència immersiva en l’edat mitjana. Passejar pels seus carrerons és com fer un viatge en el temps. Un dels seus atractius és la plaça major, amb les seves arcades i la pedra que parla de segles d’història. També es pot visitar l’antic call jueu i admirar la bellesa de l’església parroquial, amb elements romànics i gòtics.

A més de la història i l’arquitectura, l’Empordà és conegut pels seus productes gastronòmics. A Monells, com en tota la comarca, es pot gaudir de la cuina tradicional catalana. Restaurants amb encant ofereixen plats com escalivada i bacallà amb samfaina acompanyats per vins de les vinyes locals.

Les activitats a l’aire lliure són també una opció recomanable. El paisatge és perfecte per a excursions a peu o en bicicleta, seguint rutes que condueixen a altres pobles medievals com Madremanya o Peratallada. La costa de l’Empordà, amb les seves cales recòndites i platges de sorra, és també a prop per als amants del mar.

Per gaudir de l’Empordà, podeu simplement anar-hi i deixar-vos dur a vela (improvitzant), o bé, abans d’anar-hi podeu descobrir i triar totes les experiències que us ofereix la zona al web Visit Empordanet. Una de les experiències que podeu trobar-hi és Experiència #aprop de Llet Nostra. Entre altres activitats podreu descobrir tot el que hi ha darrere d’un got de Llet Nostra.

Si voleu recomanacions d’una empordanesa, mireu què ens suggereix la Cristina de la Granja Mas Eusebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Llet Nostra (@lletnostra)

I per acabar, ens quedem amb la frase de Josep Pla que deia: l’Empordà és una terra beneïda, sempre dóna una mica més del que hom espera.

Tenim un país extraordinari! Gaudim-lo!