Canelons de Sant Esteve
Sant Esteve i els canelons són dues tradicions ben nostrades. A casa nostra, cada 26 de desembre es cuinen milers de canelons! Però sabeu d’on prové aquest costum?
Els canelons són un plat relativament recent i no apareixen en cap receptari català fins a principis del segle XX. La recepta original és italiana i va arribar a Catalunya al segle XVIII, només alguns restaurants de renom el servien i era un plat que es consumia entre la burgesia.
La principal dificultat d’elaborar els canelons era la pasta, ja que calia fer-la a mà, però quan es van començar a comercialitzar les primeres plaques de pasta seca es van popularitzar els canelons a totes les llars. Cada llar elaborava receptes pròpies i, avui dia, ja n’hi ha més de cent! La recepta bàsica i la que realitzarem, porta: carn de porc, vedella o pollastre amb un sofregit de ceba.
Aquesta recepta la dediquem a les mares i les àvies, ja que elles són les que han mantingut la tradició culinària catalana: la sopa de galets i aquests tan esperats canelons de Nadal.
Ingredients
Pel farcit
- 400 g carn picada de vedella
- 200 g carn picada de porc
- 150 g pit de pollastre picat
- Fetge de pollastre
- 1 ceba
- 12 làmines de pasta per canelons
- Formatge parmesà al gust
Per la beixamel
- 40 g mantega
- 40 g farina de blat
- 500 ml de llet sencera
- Sal
Preparació
El farcit
Netegem i piquem el pollastre i la carn. Posem a sofregir la carn, el pollastre i el fetge; cuinem a foc mitjà aproximadament 15 minuts o fins que dori. Reservem. A continuació, netegem, pelem i tallem la ceba en làmines fines i l’afegim en una paella amb oli, quan la ceba estigui transparent, hi afegim la mescla de carns picades i la deixem coure a foc lent removent fins que la ceba quedi ben daurada. Ho deixem refredar.
Els canelons
Posem una olla a bullir amb aigua amb una mica de sal i oli d’oliva. En començar l’ebullició, incorporem les 12 làmines de pasta de canelons, una a una procurant que no s’enganxin les unes amb les altres. Les deixem coure durant 20 minuts aproximadament. Retirem les làmines amb una escumadora i les introduïm en un altre recipient amb aigua freda durant 10 minuts. Traiem les làmines de l’aigua, les escorrem amb cura perquè no es trenquin i les col·loquem al taulell de la cuina per assecar-les.
A continuació, amb l’ajuda d’una cullera, farcim cada làmina amb la carn i les emboliquem una a una donant-los la forma de caneló. Després posem els canelons en una safata de forn amb un raig d’oli d’oliva.
La beixamel
Posem en una paella els 40 g de mantega i esperem que fongui; hi afegim els 40 g de farina i ho removem fins a formar una pasta. Una vegada mesclada la farina i la mantega, hi afegim lentament la llet, preferentment calenta, sense deixar de remoure (en aquest moment, es pot canviar la cullera per un batedor per evitar que es formin grumolls).
Un cop feta la beixamel, la posem per sobre dels canelons i cobrim la safata.
Hi afegim per sobre el formatge parmesà al gust.
Finalment, posem la safata al forn, prèviament preescalfat a 200 °C durant 15 minuts.