Catalunya, terra de formatges històrics

El formatge és un derivat làctic que ha estat sempre present a la dieta mediterrània. S’obté a partir de la coagulació de la llet, tant de vaca com ovella, búfala o cabra, nata, o una barreja de les dues, i posteriorment, se li treu el sèrum. Aquest formatge pot fermentar-se o no, depenent del tipus de formatge que es vulgui aconseguir.

És un aliment que conté greixos, i depenent del formatge, en conté més o menys. També podem diferenciar els diferents tipus de formatges segons la humitat i les textures que presenten. Podem trobar el formatge fresc, el tou, el semidur i el formatge dur, i aquests van de més a menys humitat respectivament.

A Catalunya, hi ha diversos formatges artesans. El mató és un formatge fresc, i el més consumit de la comunitat. Està elaborat amb llet de cabra o vaca bullida i coagulada amb suc de llimona. El resultat és un formatge tou. És molt típic consumir aquest formatge amb mel, sucre o fruita seca com a postres. Hi ha unes postres, els músics, creat amb mató, mel i amb fruits secs.

Podem trobar també el recuit, el qual està elaborat amb llet d’ovella o cabra i és molt semblant al mató. Es consumeix com a postres, esmorzar o berenar amb mel o amb sucre. En aquest enllaç podeu trobar la recepta casolana.

També podem trobar el formatge elaborat a l’Alt Urgell i la Cerdanya, el qual és l’únic formatge de Catalunya amb denominació d’origen. S’elabora amb llet pasteuritzada de vaca del Pirineu. De forma cilíndrica, sabor suau, textura tendra i cremosa i un interior de forma irregular, és una experiència increïble per experimentar!

Per tant, com hem vist, nutricionalment són interessants i han format sempre part de la dieta mediterrània. A Catalunya hi ha diversos formatges, tots ells molt bons, que s’han de provar si o si, i a més a més, n’hi ha per tots els gustos!

Dieta Mediterrània