Dia Mundial de la Llet

Dia Mundial de la Llet

L’1 de juny se celebra el Dia Mundial de la Llet, promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), per a reconèixer la importància d’aquest aliment a nivell mundial.

La llet és el primer aliment que ingerim en néixer i es considera un aliment imprescindible per seguir una dieta equilibrada. La presència de la llet en el dia a dia arreu del món, va fer que l’any 2001 s’establís l’1 de juny com el Dia Mundial de la Llet, centrant l’atenció en promoure el seu consum, remarcar els seus beneficis per a la salut i la seva importància afavorint el correcte creixement i desenvolupament dels nens i nenes.

El sector lacti s’uneix a aquesta celebració per a conscienciar sobre el pes que té la llet en el suport als mitjans de vida. Al ser un producte consumit diàriament a tot el món, fa necessària una producció mundial que cobreixi la seva gran demanda. Molts petits agricultors i habitants de zones rurals sobreviuen gràcies a la producció de llet, podent sostenir així els seus mitjans de vida i aconseguint els seus únics ingressos. S’estima que la producció de llet és la forma de vida de mil milions de persones de tot el món.

Pels seus nutrients, la llet és un aliment complet i bàsic per a mantenir un estat de salut òptim durant totes les etapes de la vida. Encara que el component principal de la llet és l’aigua, també destaquen quantitats significatives d’hidrats de carboni, principalment la lactosa que li aporta la seva dolçor característica; proteïnes, amb un alt valor biològic; i greixos, entre els quals hi ha més de 400 àcids grassos. També aporta vitamines, com la B12, i minerals, entre els quals destaca el calci, importantíssim per a un bon desenvolupament i manteniment d’ossos i dents.

Tots aquests components converteixen la llet i els seus derivats en productes rics i nutritius. Es recomana a la població general prendre dues racions al dia i a la població infantil i juvenil, entre tres i quatre racions diàriament. Actualment, existeix una gran varietat de tipus de llet, i altres productes derivats com el iogurt o el formatge, això ens dona moltes opcions per a consumir-la.

Els productes lactis adquireixen una dimensió més àmplia en la nostra cultura, on té un paper especial en el nostre entorn, formant part del nostre estil de vida mediterrani. No sols per la seva activitat de producció, els seus paisatges, les tècniques i oficis, sinó també com a part fonamental de moltes receptes i plats tradicionals. Tot això fa que la llet i els seus derivats siguin imprescindibles per a la salut de les persones, però també fonamentals en la sostenibilitat tant en l’ambiental, com en l’econòmica i social.

Dieta Mediterrània