Fira de Santa Llúcia

Per Nadal passeja per la Fira de Santa Llúcia!

Ha arribat l’hora de recuperar els pessebres i engalanar la casa amb la decoració tradicional de Nadal. I on penseu anar? Ben segur heu pensat en portar els petits de casa a la Fira de Santa Llúcia. Qui no hi ha anat amb l’àvia o els pares a buscar alguna figureta del pessebre que s’havia fet malbé o l’arbre de Nadal o només s’ha acostat fins a la Catedral per veure l’ambient de la tradicional fira de Santa Llúcia? I és que la gràcia de les tradicions és aquesta, a tu t’hi va portar la teva àvia, i tu hi portaràs algun dia els teus néts.

Però sabeu des de quan es fa aquesta fira? Doncs, l’any 1786 ja se’n té constància. Rafael Amat, escriptor català del s. XVIII, conegut amb el sobrenom de Baró de Maldà, en una crònica del seu dietari Calaix de sastre, escrivia:

Dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge i Màrtir. Hi hagué festa dins de la Catedral, en la capella i altar a on s’hi venera la imatge de sta. Llúcia, amb alguna relíquia; i fora els claustres, amb fira al davant en son carrer, moltes casetes de pessebre (…), figures de barro i cartó primoroses, imatges de Sants i pastors, bous i mules i altres bèsties…, que porten prou empentes de gent en tal carrer, (…). I dintre de la Seu per oir missa de gent i encomanar-se a la gloriosa Santa per a que los conservi la vista i la claredat.

Amb els anys la fira ha canviat molt però en essència segueix sent la mateixa. Hi podem trobar parades especialitzades en el pessebre, amb tot tipus de figures: de fang, de plàstic, de roba, de fusta… No hi falta el caganer, típica figura que es va incorporar als pessebres el segle XVIII, a través d’un moviment cultural i artístic d’un realisme extrem emmarcat en el Barroc. Com sabeu, la simpàtica figura del caganer és reinterpretada cada any per els artesans figuristes i se’n poden trobar de totes menes. No us els perdeu!

Al costat de les paradetes de figures trobarem també les paradetes on podrem comprar des de l’arbre de Nadal, fins a llums i tot tipus d’elements per decorar casa nostra i sense oblidar els ramets de vesc que porten bona sort.

I finalment hi trobem també parades d’artesans amb tot tipus d’objectes originals . Així a més d’engalanar la casa com a tradició nadalenca, també podrem aprofitar per comprar algun regal.

No us perdeu la fira i recordeu que podeu visitar la capella de Santa Llúcia on hi trobareu una bonica representació de la Santa a qui tradicionalment s’acudia per prevenir-se contra els mals d’ulls.

Que Santa Llúcia us conservi la vista! Bon Nadal!