Llet cada dia

Llet… si, sempre, i cada dia!

Els experts recomanen beure llet cada dia i tots els dies de la nostra vida. El motiu principal és pel seu valor nutricional, on el seu component majoritari és l’aigua, seguit del greix (àcids grassos saturats), de les proteïnes (caseïna, lacto-albúmines i lacto-globulines), dels hidrats de carboni (lactosa), i de forma més moderada de vitamines (A, D, B2, B1, B6 i B12) i de minerals (fòsfor, calci, zinc i magnesi).

Tota aquesta combinació de nutrients fan de la llet i dels productes derivats de la llet (formatge i iogurt) uns aliments imprescindibles en l’alimentació de la població i en qualsevol etapa de la vida, encara que les etapes de la nostra vida tenen característiques específiques on la ingesta d’aliments s’ha d’anar adaptant segons les necessitats concretes que el nostre organisme requereix per un bon funcionament i creixement.

En la primera etapa de la vida la llet materna és l’únic aliment necessari per al nadó. D’aquesta forma es recomana que l’alletament matern sigui exclusiu d’ençà que naixem fins als 6 mesos, on a partir d’aquí i de forma progressiva, es comencen a introduir els altres aliments. A partir dels 12 mesos és quan ja es pot introduir la llet de vaca, i fins a finalitzar l’etapa escolar on la recomanació de llet i productes làctics és de 2-3 racions al dia, sent imprescindible i important la ingesta d’aquest grup d’aliments per tenir un creixement i una formació òssia idònia, així com per crear les reserves de calci per tota la vida. Durant l’etapa adulta les recomanacions es mantenen entre 2-3 racions diàries, a excepció de les dones embarassades, on aquesta està entre 3 i 4 racions de llet i derivats làctics al dia. Finalment, els experts recomanen que la ingesta d’aquests aliments en la gent gran sigui entre 3-4 racions al dia.

No només per la nostra tradició, sinó també pels beneficis que ens aporten, tal com diuen els experts, la llet i els seus derivats han d’estar presents en la nostra alimentació de forma diària i durant tota la nostra vida.