Anem a torrar moniatos i castanyes!
La tardor catalana no seria el que és sense la celebració de la castanyada. I què és el que es necessita per celebrar una castanyada com cal? Exactament! CASTANYES, però també MONIATOS I PANELLETS.
Com que la recepta dels panellets ja l’hem feta, aquesta vegada volem explicar-vos com cal torrar les castanyes i els moniatos perquè us quedin tan bé com les i els que venen les castanyeres i els castanyers al carrer. Preneu nota i animeu-vos a preparar vosaltres mateixos la castanyada d’enguany. Aquesta recepta no té secrets!
Ingredients
- Castanyes (mitja dotzena o més per cap. Estan tan bones que són un vici…)
- Moniatos (un o dos per cap, depèn de la mida)
Alguna cosa més?
- Ganivet
- Castanyera* (opcional)
- Forn
- Drap de cotó de cuina (ben nét)
(*) paella o olla de ferro amb forats que serveix per a torrar castanyes al foc.
Preparació
Per fer les castanyes…
El primer que cal fer és agafar d’una a una i amb un ganivet fer un petit tall (d’un centímetre més o menys) a la pell, intentant no danyar el fruit de dins. El tall cal fer-lo a la panxa de la castanya (al costat més boterut) i del cap a la cueta.
Durant aquest procés, potser trobareu castanyes que estan corcades (tindran un foradet per on s’haurà introduït el cuc), rebutgeu-les!
Un cop ja heu fet un tall en totes les castanyes, poseu-les a la castanyera (si en teniu) i al foc! O poseu-les a la safata del forn a una temperatura mitjana i aneu vigilant que es vagin torrant sense que es cremin, tot remenant-les de tant en tant. Les castanyes estaran en el seu punt quan s’hagin obert una mica del tall que els hi havies fet i quan tinguin un aspecte torradet, però no socarrat.
Llavors, traieu-les del foc o del forn i emboliqueu-les en un drap de cotó ben net, perquè no perdin la calor, i dueu-les a taula. Mengeu-les ben calentetes, però amb compte de cremar-vos les mans i la llengua!!!
Per fer els moniatos…
Fer moniatos encara és més fàcil que torrar castanyes. Només heu de posar els moniatos a la safata del forn i deixar que es vagin estovant. Aneu-los tocant amb compte de no cremar-vos. Estaran quan estiguin ben tous. Llavors només els haureu de treure del forn, deixar-los refredar dos minuts i cruspir-los amb una cullera… o millor amb les mans!
Bona castanyada!