Propietats nutricionals del iogurt

Els nutrients del iogurt

El iogurt és un dels productes lactis fermentats més populars del món i que es consumeix des de fa milers d’anys. El seu origen és incert, encara que certs pobles, en particular búlgars i turcs, reivindiquen aferrissadament el seu descobriment. Pel que fa al seu nom, una de les teories indica que té origen en el terme búlgar “jaurt” que utilitzaven els comerciants búlgars per fer referència a la “llet d’ovella fermentada d’aspecte viscós i sabor agre”.

El iogurt s’elabora afegint bacteris vius (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricu) a la llet. Aquests ferments làctics són els que confereixen als iogurts la seva consistència i el seu sabor específic, lleugerament àcid. A més, és molt fàcil preparar-ne a casa i existeixen molts tipus de iogurts diferents per a tots els gustos.

El iogurt natural aporta proteïnes, greixos i hidrats de carboni, i són una bona font de calci, fòsfor, vitamina A, vitamina D i vitamines del grup B. Respecte a les proteïnes del iogurt, aquestes tenen un efecte saciant i afavoreixen l’assimilació del calci. A més, contribueixen al creixement i manteniment de la massa muscular i a la preservació dels ossos. Contenen poca lactosa, ja que es redueix dràsticament durant la fermentació de la llet donant lloc a àcid làctic, glucosa i galactosa.

En relació amb les seves propietats, una de les virtuts més importants d’aquest aliment és la seva acció protectora sobre la flora intestinal. A més, diversos estudis recents suggereixen que el iogurt podria enfortir la immunitat intestinal i jugar un paper preventiu en determinades infeccions o fins i tot en certs càncers, gràcies al seu contingut en substàncies antimicrobianes que li confereixen les seves propietats antiinfeccioses.

El iogurt, un aliment tradicional, mil·lenari i molt versàtil que ha de formar part de la nostra alimentació diària i del nostre estil de vida, ens aporta salut i sabor.

Dieta Mediterrània