com-netejar-cuinar-bolets

Com netejar i cuinar els bolets

La temporada dels bolets ja és aquí!

A partir d’octubre els boletaires i famílies surten als boscos d’arreu del país a buscar bolets. Molta gent amant d’aquests fongs comestibles emprèn aquesta activitat amb la intenció de preparar plats de temporada, aromàtics i nutritius. Per contra, una quantitat reduïda de gent sap de debò com netejar-los i cuinar-los… Però no pateixis, aquí trobaràs uns quants consells!

Abans de començar a manipular i seleccionar els bolets que es faran servir és important assegurar-nos que són d’una espècie comestible (en el cas d’haver-los collit nosaltres). Després cal posar-los sota un rajolí d’aigua a l’aixeta per treure l’excés de brutícia fregant delicadament. Cal remarcar que els bolets són porosos, això vol dir que submergir o netejar amb massa aigua pot comportar una pèrdua de sabor i es poden trencar fàcilment; amb un pinzell o raspall podem anar traient la terra més superficial. Posteriorment, amb un ganivet, tallem la part inferior del tronc. En el cas dels rovellons, per exemple, si tenen algun punt tou, haurem de retirar la zona afectada. Finalment, amb un drap humit netegem bé els bolets per tenir-los a punt per cuinar-los.

A l’hora de cuinar bolets cal tenir en compte el tipus de bolet per determinar la tècnica culinària adequada. Preferiblement s’haurien de prioritzar mètodes de cocció o elaboracions suaus com saltats, brasa, guisats, en risottos, etc. També es poden consumir crus en forma de carpaccios o en amanides.

Exemples de bolets típics i algunes receptes

A continuació et donarem un exemple de diferents tipus de bolets típics i alguna de les seves característiques, així com alguna recepta:

  • Pel que fa al moixernó, una peculiaritat és que fa olor a farina, així que va molt bé guisar-lo o afegir-lo als estofats.
  • Les trompetes de la mort tenen una carn molt delicada i lleugerament fibrosa. Serveixen tant per acompanyar carns com peixos. Es poden fer moltes receptes amb trompetes de la mort. Fins i tot es poden fer servir seques i es poden polvoritzar o picar, i després escampar-les en plats d’arròs o cuscús.
  • El fredolic, a diferència de la majoria de bolets, és molt poc carnós però alhora molt gustós, per tant va molt bé com a ingredient de molts plats, com les sopes i les cremes.
  • El bolet estrella, per la majoria de les persones que hi entenen, és el cep. És molt versàtil i és bò consumir-lo tant en carpaccio (cru) com en salses per acompanyar o arrossos .
  • A més, els bolets són molt presents a la nostra cultura gastronòmica, i apareixen en plats típics com el fricandó.

I com podem conservar els nostres bolets?

Com que són un aliment molt perible et proposem algunes idees per a conservar-los:

  • Pots congelar-los, però millor si ho fas un cop cuits, per exemple saltejats amb una mica d’oli d’oliva, com els rovellons a la planxa.
  • Una altre opció es deshidratar-los al forn, o assecar-los, deixant-los en un recipient a l’exterior; és important protegir-los del sol i en un espai sec.
  • També podem fer conserves si els bullim i dipositem en un recipient amb oli i vinagre.

Així doncs, podem dir que els bolets són un producte saludable, molt versàtil i fàcil d’integrar en moltes receptes, fet que ens dona molta creativitat per afegir-los als nostres plats. A més, si decideixes convertir-te en boletaire, estaràs fent una activitat física que t’ajudarà a mantenir-te en forma i gaudir de la natura. A més, són aliments estacionals, és a dir, es troben en abundància durant un període concret de l’any; els aliments de temporada són més sans, més barats i més ecològics. Així mateix, en el moment de la recol·lecció mantenen intactes totes les seves propietats nutricionals, textura, olor i sabor. Justament, menjar aliments de temporada, és un dels fonaments de la nostra Dieta Mediterrània: consumir productes de temporada és tant beneficiós a nivell de sostenibilitat pel planeta, com a nivell nutricional i per a la teva salut en general.

Dieta Mediterrània